„Днес, през този месец, настъпи глобален, исторически, културен разрив. Глобален. Това не е просто война. Мисля, че това е много по-лошо”, това казва Володимир Зеленски в първото си интервю за руски журналисти от началото на войната.

С президента на Украйна разговаряха главните редактори на "Медуза" Иван Колпаков, на телевизионния канал "Дъжд" Тихон Дзядко, журналистът и писател Михаил Зигар, който зададе на Зеленски и един въпрос от главния редактор на "Новая газета" и нобелов лауреат Дмитрий Муратов, и кореспондент на "Комерсант“ Владимир Соловьов.

Зеленски каза, че би преговарял за всички аспекти на кризата, ако руските войници се изтеглят от Украйна. Зеленски определи обвиненията на Русия, че украинците имат химическо и биологично оръжие като "виц". 

Той обяви още, че страната е готова на компромис с Русия за Донбас. Досега Украйна твърдо отказваше да приеме откъсване на нейна територия от руснаците. 

Според президента е абсурдно да се говори и за "денацификация" на Украйна, в която няма нацисти. 

В ключовото интервю Зеленски каза още, че е готов да договори с Москва редица въпроси, като статутът на руския език в Украйна, пълната размяна на всички военнопленници, гаранции за неутралност на Украйна и гаранции за липса на ядрено оръжие на нейна територия. 

Любопитното е, че руските власти моментално излязоха със заповед към всички медии, да не съобщават за интервюто на украинеца.