Президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи в заседание на гръцкия парламент. Той призова Запада "да изправи Русия пред правосъдието", заявявайки, че действията на Москва са насочени не само срещу Украйна, но също срещу Европа. 

„Веднъж и завинаги ние може да научим Русия и всеки друг потенциален агресор, че тези, които избират войната, винаги губят, тези, които шантажират Европа с икономическа и енергийна криза, винаги губят”, каза той.

Той повтори призивите, че демократичният свят трябва да отхвърли руския петрол и трябва напълно да блокира руските банки от международната финансова система. „Нека бъдем честни, тъй като от самото начало действията на Русия бяха насочени не само срещу Украйна, но също срещу Европа”, каза той.

Зеленски заяви, че страната му се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи, боеприпаси и бронирани превозни средства, за да задържи руското нашествие, допълва Асошиейтед прес.

„Колкото по-скоро Украйна получи тази помощ, толкова повече животи ще можем да спасим в Украйна", заяви Зеленски в обръщението към гръцкия парламент.

Той наблегна на разрушенията, нанесени на южния пристанищен град Мариупол, в който живее голяма гръцко-украинска общност, и призова Гърция да помогне за предотвратяване на същата съдба на Одеса - друг украински пристанищен град с дълбоки връзки с Гърция.

Украинският президент призова за налагане на санкции на всички руски банки и забрана за влизане на руски кораби в пристанищата като начин да се възпрепятства възможността на Русия да финансира войната.

„Русия е абсолютно уверена в своята непобедимост и в това, че може да прави каквото си иска, без да остане ненаказана. Ние трябва да го спрем. Трябва да изправим Русия пред съда", каза Зеленски.