Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще продължи преговорите с Русия и иска да се срещне лично с Владимир Путин.

Зеленски многократно е отправял призиви за среща с руския президент. Въпреки това от Кремъл не са отговорили на призивите му. В свое обръщение към нацията Зеленски обяви, че делегацията му има ясна цел - да осигури среща между него и Владимир Путин.

Украинският президент заяви, че ежедневно се провеждат разговори между Украйна и Русия чрез видеовръзка. Основни теми на разговорите са прекратяването на огъня и осигуряването на хуманитарни коридори. Зеленски добави, че хуманитарните коридори са спасили живота на над 130 000 души за шест дни.

Той отново призова НАТО да установи забранена за полети зона над неговата страна. Той предупреди, че в противен случай има опасност руските ракети да паднат на територията на държави членки на пакта. 

"Ако не затворите нашето небе, е само въпрос на време руските ракети да паднат на ваша територия, на територията на НАТО, върху къщи и граждани на НАТО", заяви Зеленски във видео, публикувано малко след полунощ.

Той направи това изявление, след като Русия нанесе въздушни удари по база за трениране на украинската армия на 20-ина километра от Полша - държава членка на НАТО и ЕС. Според украинците при тези удари са загинали 35 и са били ранени 134 души.