Русия „напредва“ в Украйна като увеличава въздушните си удари срещу град Харков и околностите му в североизточната част на страната, написа украинският президент Володимир Зеленски в социалната платформа „Екс“, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Той обвини „слабостта“ на Запада за загубите, които търпи Киев, като отбеляза, че те се дължат на недостиг на средства за противовъздушна отбрана, както и на способност да унищожават руските ракетни установки.

По думите му най-малко петима души са били убити при днешните атаки в областта.

„Руските терористи печелят предимство поради факта, че Украйна няма достатъчна противовъздушна защита“, написа Зеленски. „Тази слабост не е наша, а на света, който не се осмелява да се отнася към терористите така, както те заслужават“, допълни той.

В същото време украинската държавна железопътна компания „Укрзализниция“ каза, че някои от съоръженията ѝ са унищожени от руските въздушни удари.

От компанията написаха в канала си в „Телеграм“, че шестима техни служители са били ранени при нападение срещу  цивилна железопътна инфраструктура, пише БТА.

Междувременно броят на убитите при руските въздушни удари в Харковска област нарасна до 7. Ранени са 16 души, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация Олег Синегубов, цитиран от Франс прес.