Ако Украйна загуби, Путин ще нападне Балтийските държави. След това ще бъдат застрашени Полша и част от Германия.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за NBC News. "Ако Украйна не устои, тогава Путин със сигурност ще нападне Балтийските държави. Защо? Не защото има някаква идея или стратегия. Путин иска да си възвърне влиянието на Съветския съюз", каза той.

Президентът отбеляза, че властелинът на Кремъл не крие намеренията си да върне със сила всички страни, които преди това са били част от СССР. "Дали те са в НАТО или не - това не го интересува. Той не се страхува от страните от НАТО. След Балтийските държави, Полша и част от Германия също ще бъдат атакувани", допълва Зеленски.

Както е известно, след избухването на пълномащабна война Балтийските държави започнаха активно да укрепват отбранителните си способности.

В началото на тази година стана известно, че Естония, Латвия и Литва ще изградят на границите си структури за противомобилна отбрана. Те активно подкрепят Украйна в тази война, като настояват за важността на нейната победа.

Неотдавна заместник-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш руски президент Дмитрий Медведев нарече Латвия несъществуваща държава и заплаши нейния президент с екзекуция.