Задържаха жената, заложила бомбата в центъра на Истанбул. При взрива загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени. Двама са с опасност за живота, петима са в интензивно отделение, а 55 от ранените са изписани от болницата. Няма пострадали българи, потвърди в "Денят започва" генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев. Днес булевард "Истиклял" отново е отворен за пешеходци, а на мястото на експлозията е сложен постамент, където хората могат да оставят цветя.

Турската полиция разпространи видео от ареста на заподозряната извършителка на нападението в Истанбул. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че нареждане за атаката е било издадено от Кобане - сирийски град с кюрдско население недалеч от турската граница, а нападателката е влязла в Турция от друг сирийски град - Африн. Сойлу посочи кюрдите от ПКК за отговорни за нападението.

"Лицето, което стои зад инцидента и остави бомбата, беше задържано от екип на истанбулската полиция. По-рано около 21 души също бяха арестувани. Нашето заключение е, че отговорността е на терористичната организация ПКК", заяви Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция, предаде БНТ.

Нападението беше извършено вчера следобед на оживената главна търговска улица на метри от площад Таксим. Мястото е популярно както сред жителите на Истанбул, така и за туристите. В тази част на мегаполиса се намират и множество дипломатически мисии.

"Към момента със сигурност мога да кажа, че няма пострадали български граждани, както според информацията от турските власти, потвърдено е и от заместник валията, така и на дежурните телефони на генералното консулство. Мерките за сигурност винаги са на едно добро ниво, но съм убеден, че след този терористичен акт те ще бъдат допълнително завишени", допълни Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

Истанбул неведнъж е бил мишена на атаки от страна на кюрдски, ислямистки и леви бойци. ПКК многократно е обвинявана за кървави нападения на турска територия. Клон на организацията пое отговорност за двойните атентати пред футболен стадион в Истанбул през декември 2016 година, при които загинаха 38 души и бяха ранени 155.

ПКК, която е смятана за терористична от Анкара, е причината Турция да блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО. Искането е двете страни да съдействат на Анкара в преследването на кюрдските движения и поддръжниците им на тяхна територия.