Папа Франциск призова днес католиците по света да прегърнат бедните и потиснатите, оповестявайки целите за предстоящата Света година на милосърдието, предаде ДПА.

Светата година на милосърдието дава на католиците специален повод да отидат на поклонение и да потърсят прошка за греховете си. Обикновено тя се отбелязва на всеки 25 години, но ако счете за подходящо, папата може да обяви извънредна година, посветена на конкретни теми.

Предстоящата извънредна Света година на милосърдието ще продължи от 8 декември 2015 г. до 20 ноември 2016 година.

В булата си папа Франциск цитира Евангелието на Лука и призовава католиците да преоткрият физическата страна на милосърдието: "да нахранят гладния, да напоят жадния, да облекат голия, да приемат в дома си непознатия, да изцерят болния, да посетят затворника и да погребат мъртвия".
"И нека не забравяме духовната страна на милосърдието: да съветваме съмняващия се, да учим невежия, да поучаваме грешните, да утешим опечаления, да прощаваме обидите, търпеливо да понасяме тези, които ни вредят, да се молим за живите и за мъртвите", каза духовният глава.

Булата бе оповестена, след като папа Франциск влезе в базиликата "Свети Петър", придружен от кардинали, за официална церемония, при която символично даде копия от документа на върховните епископи от Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Близкия изток.

Документът отново осъжда корупцията, описана като "загнояла рана" и "смъртен грях, зовящ небесата към мъст", а гангстерите и престъпниците отново са призовани да се покаят.

"Нека посланието на милостта достигне всички. Имам предвид най-вече мъжете и жените, част от престъпни организации от всякакъв вид. За тяхно собствено добро ги умолявам да променят живота си", апелира папата.

Светите години обикновено се честват в Рим, привличайки голям брой поклонници във Вечния град. Според оценки през 2000 година, когато при папа Йоан Павел Втори за последен път бе отбелязано това събитие, в града са се стекли 25 милиона души.

Нарушавайки традицията обаче, Франциск обяви, че честванията могат да бъдат проведени в катедрали и храмове в целия свят, което ще даде на католиците повече възможности за поклонение.

Първата Света година на милосърдието е обявена от папа Бонифаций Осми през 1300 година, но практиката да се отбелязват на всеки четвърт век е въведена през 15 век. В началото папата тържествено отваря Светата порта на катедралата "Свети Петър", чийто праг вярващите трябва да прекрачат, за да бъдат опростени греховете им. Портата се затваря в края на честванията и остава затворена до следващите чествания.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg