Венецуелският президент Николас Мадуро обяви серия от икономически мерки в отговор на финансовите загуби от разпространението на коронавируса в страната, предаде Ройтерс.
 
Каракас забранява на компаниите да уволняват работници и спря събирането на кредити и плащането на наеми. Мадуро подчерта в предавано по телевизията обръщение, че неговото правителство е решено да защити цялата икономика и всички предприятия и работни места.
 
Засега във Венецуела са регистрирани 77 случая на коронавируса и няма смъртни случаи. Правителството обяви извънредна тревога и наложи пълна едномесечна карантина, информира БТА.
 
През идните шест месеца банките във Венецуела трябва да спрат събирането на кредитите, телекомуникационните услуги няма да бъдат прекъсвани и плащанията по наеми ще бъдат спрени. Собствениците на имоти ще получат компенсация, добави президентът, без да съобщи подробности.
 
Освен това правителството в Каракас ще предложи план, който да помогне на малките и средни предприятия. До декември тази година обаче компаниите няма да могат да уволняват работници - мярка, която беше приета през 2015 г. и се удължава всяка година.
 
Мадуро обаче не спря събирането на данъци и не предложи данъчни облекчения на компаниите.