Великобритания е предоставила на украинските сили повече от 4000 противотанкови ракетни системи, за да подпомогне "съпротивата им срещу руската агресия", съобщава биртанското Министерство на отбраната.

В поредица от туитове министерството заявява, че изпратените устройства са NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapons - леко противотанково оръжие от следващо поколение).

Министерството се позовава и на видеоклип, който определя като "руска пропаганда". Това са кадри, публикувани от двама известни с измамите си руски блогъри, които питат министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс за предполагаема програма за ядрени оръжия за Украйна и които изглежда предполагат, че Обединеното кралство изпитва недостиг на противотанкови оръжия. В туитовете МО заявява, че Обединеното кралство разполага с "достатъчно оръжейни системи, за да защитава както националната сигурност на Обединеното кралство, така и да поддържа ангажиментите си към НАТО".

"Хората трябва да бъдат много скептични към отразяването и приемането за реално на която и да е част от тези подправени от руската държава клипове", добавя то.