Церемониите, свързани с Великден, ще бъдат без богомолци и без процесии. Това разпореди Ватиканът.

Вярващите ще бъдат информирани за часовете на ритуалите и ще се молят в домовете си, като гледат прякото излъчване по телевизията или в интернет.

Богомолците са призовани по време на молитвата на Разпети петък да се помолят за болните и покойните. Великден за католиците е на 12 април.

Италиански свещеник, който живее в същия частен пансион като папа Франциск, е дал положителна проба за новия коронавирус, съобщиха италиански медии, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Свещеникът работи в правителството на Ватикана и от години живее в пансиона "Света Марта", където папата обитава малък апартамент, храни се и дава частни срещи,.

След избирането си през 2013 г. аржентинският папа предпочете да живее в апартамент от 50 кв. м в пансиона "Света Марта" вместо в луксозния ватикански дворец.

Смята се, че заразеният свещеник не е бил в пряк контакт с папата.

Според в. "Стампа" папа Франциск от известно време е заобиколен от "санитарен кордон", който го следва навсякъде. Той вече не се храни в общата зала на пансиона, а в апартамента си, а хората от обкръжението му носят дезинфекциращи продукти.