Броени часове остават до началото на парламентарните избори във Великобритания, които се очаква да сложат край на 14-годишното управление на консерваторите. Прогнозите сочат, че в петък една от най-мощните икономики в света ще бъде в ръцете на нов премиер. Кой е Киър Стармър и каква промяна ще донесе след като прекрачи прага на "Даунинг стрийт" 10?

Веднъж на ръба на оставката след опустошителна загуба на местните избори през 2021 г., лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър сега е на път да спечели изборите на 4 юли. Един на всеки осем гласоподаватели още не е решил за кого ще гласува, според социолозите, а това са цели 12% от имащите право на глас. Разликата между лейбъристите и консерваторите почти не мърда от 20 процента.

Kиър Стармър, лидер на Лейбъристката партия: "Имаме много какво да кажем, защото тази кампания е за промяна, тя е за обръщане на страницата и възстановяване на нашата страна."

Въпросът е дали адвокатът, който е бил главен прокурор на Англия и Уелс между 2008 г. и 2013 г., за което получава рицарско звание, ще получи доверието на хората. Роден през 1963 г., Стармър е син на производител на инструменти и медицинска сестра. Той обича футбола. Фен на Арсенал, женен за специалист, която работи в областта на трудовата медицина, имат две деца в тийнейджърска възраст, които родителите се стремят да държат далеч от общественото внимание, пише БНТ. 

Едно от новите лица на бъдещия кабинет е и вероятният бъдещ външен министър, Дейвид Лами, който трябва да отговори ще има ли промяна във външната политика на кралството:

"Имаме огромни ресурси, с които да работим, ако успеем да постигнем две неща, които представих в програмата ни още преди години. Визия за възстановяване на връзката на Великобритания в световната общност и връщането към прогресивния реализъм предложен от лейбъристите за международна политика, ако имаме привилегията да служим след изборите."

Какъв ще бъде политическият пейзаж в Обединеното кралство ще разберем късно през нощта в четвъртък или в ранната петъчна утрин.

Прогнозите са различни, но се предполага, че лейбъристите ще спечелят 428 от 650-те места в парламента. Не се очаква торите да имат повече от 127 депутати в новия парламент. Между 50 и 60 депутатски места, в сравнение с 11 през 2019 ще получат либералдемократите. Изненадата на изборите - Реформистката партия на Фараж може да разчита на не повече от 8 места според прогнозите.

 

 

 

 

Снимки: БТА