Недатирани археологически структури се появили при изкопни работи с багер в зоната на несъществуващия вече Бетонен мост. Специалистите начело с археолога Петър Зидаров са на терен и наблюдават работата на строителните работници. На този етап първоначално тиражираната информация за човешки останки не се потвърждава. 

Старинните находки, които вероятно са градежи от римския период, са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали находката ще забави реконструкцията на линиите, на този етап не може да се каже, уточниха от железопътната компания. Инж. Николай Иванов от фирмата изпълнител подчерта, че това не засяга работата по Бетонния мост.  

"Откриват се градежи, каменни стени и тухлени градежи. На този етап не сме започнали археологически разкопки, предстои комисия, която да реши съдбата на обекта. Тепърва ще се изяснява за какво става дума", уточни археологът Петър Зидаров пред репортер на TrafficNews. 

 

 

Бетонният мост пада: Багери „захапаха" съоръжението ВИДЕОДо понеделник мостът трябва да е изцяло съборен, септември го възстановяват

Бетонният мост - връзката на бежанските квартали със сърцето на града