Авиокомпании ще увеличават цените на билетите заради поскъпите течни изкопаеми горива в резултат на войната в Украйна, съобщи специализираното издание “Бурсие”.

“Очаква се цените да се променят след около 6 до 8 месеца”, заяви говорителят на сайта “Лилиго”, който сравнява цените на полетите, Гийом Ростан. По негови думи поскъпването ще бъде от порядъка на 20-25 на сто.

“Ер Франс-Ка Ел Ем” например повиши цените си от 17 март за полетите на далечни разстояния. По линията Париж - Хавана увеличението е с 40 евро при сегашна цена на билета от 619 евро отиване и връщане. Авиокомпанията вече е купила 72% от необходимото гориво за първото тримесечие на 2022 г., а за второто - 63%, обяви говорител на “Ер Франс-Ка Ел Ем”.

Очаква се поскъпването да става по различно време при отделните авиокомпании. Някои от тях използват механизъм на “покритие” от рискове от цените на горивото. Т. нар. “хеджинг” се състои в предварително закупуване на гориво на по-ниски от пазарните цени.

Някои авиокомпании са сключили застраховки с банки, които се ангажират да компенсират евентуално повишаване на цените на горивото в определен период - най-често 6 до 9 месеца. Това обясни старши партньорът в консултантската компания “Ролан Берже” Дидие Брешемие.

Тази система използват “Ер Франс-Ка Ел Ем”, “Луфтханза”, “Изиджет” и “Райън еър”.