Университетите в Гърция ще бъдат отворени през новата академична година само за напълно ваксинирани или за тези, които имат имунитет след прекаран коронавирус.

“Пак няма да има дистанционни уроци", каза пред “Мега ТВ” заместник-министърът на образованието, отговорен за висшето образование, Анджелос Сиригос, без да даде подробности за плана. Той добави само, че “аулите ще бъдат отворени за тези, които са били ваксинирани или имат сертификат за прекаран ковид”.

Условията, при които неваксинираните студенти ще могат да бъдат в кампуса, все още трябва да бъдат определени, призна политикът. Сиригос не изключи ваксинацията да бъде задължителна за студенти с центрове за имунизация на място, както предложи Атинският университет.

В Гърция обмислят да отворят COVID клиниките отново, за да се спре вълната на пандемията. Властите признават, че са далеч от заветните 80% за постигането на колективен имунитет. В седем града на Гърция се забелязва ръст на заразените. Засилва се полицейският контрол в туристическите райони. Вече затварят заведения, които имат повече клиенти от допустимия брой и не спазват мерките.

В Лондон пък се провежда кампания на български език, която призовава за имунизация срещу коронавируса, предвид тревожно ниския брой ваксинирани българи, живеещи в северната част на британската столица. Българската общност е на едно от последните места във Великобритания по ваксинация. Само около 10% от българите са получили две дози ваксина. За сравнение процентът имунизирани сред другите общности в Лондон достига 68.

В рамките на ЕС най-малко ваксинирани има в България и Румъния.

Смъртността от COVID-19 е нараснала с 21 на сто за седмица в световен мащаб, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Новорегистрираните случаи са над 3,8 милиона, а жертвите - над 69 хиляди. В Европа през изминалата седмица са се заразили над 1 милион души, а починалите са повече от 7000.

По данни на СЗО вариантът делта вече е установен в 132 държави