Унгария разпуска част от ограничителните си мерки, но само за ваксинирани и вече преболедували. Това обяви премиерът на страната Виктор Орбан. Унгарците с антитела срещу коронавируса ще могат да посещават от днес ресторанти, музеи, зоопаркове, спортни зали, киносалони, театри и спортни събития. Нощувките в хотели вече също се разрешават.

Орбан заяви вчера, че облекчаването на рестрикциите е възможно, заради успешната ваксинационна програма на страната му. Разхлабването на ограниченията предвижда още ваксинираните срещу коронавируса и преболедувалите COVID-19 да могат да влизат в Унгария, без да трябва да спазват задължителна карантина. Будапеща наложи още от есента забрана за влизане в страната без основателна причина.

Унгария разчита основно на ваксини, получени от Русия и от Китай, които все още не са одобрени в ЕС, заедно с вече одобрени западни ваксини. Броят на новите случаи на зараза в страната спадна значително и към четвъртък те бяха 164 на 100 000 души средно за период от 7 дни спрямо 245 на 100 000 души през предходната седмица. Вчера страната премина и прага от 4 милиона поставени първи ваксинационни дози.