Украинските въоръжение сили нанесоха наказателен удар по летището в град Херсон, което руските войски завзеха в началото на войната, съобщи украинският генерален щаб.

Генщабът каза, че руснаците се опитват да преместят оцелялата военна техника. Украинските военни уточниха, че са нанесли удар по летището във вторник. Сателитни снимки, направени впоследствие от американската компания "Планет лабс" (Planet Labs PBC) и анализирани от АП, показват горящи хеликоптери и автомобили във военновъздушната база.

Русия превзе южният пристанищен град без бой в първите дни на войната. Контролът върху Херсон дава възможност на Русия да възстанови водоснабдяването в Крим, което Украйна прекъсна след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г.

Междувременно най-малко един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета удариха жилищна сграда в украинската столица Киев, съобщи днес украинската служба за спешна помощ, предаде Ройтерс. 16-етажната сграда е била ударена в 5:02 ч. местно време, се казва в съобщение. Оттам са били евакуирани 30 души, а избухналият пожар вече е потушен.

На този фон продължава неизвестността около бомбардирания театър в Мариупол. Засега се знае само, че в убежището в сградата са се криели стотици хора, останали без покрив след обсадата на града. Надеждата е, че те са оцелели в подземията. Остава въпросът как хората ще бъдат отведени от театъра заради разрушенията. Русия отрича да е нанасяла удари по тази част на Мариупол.

Украйна: Във взривената сграда на театъра в Мариупол може да има над 1000 душиВсе още няма информация колко са загиналите