За нови сражения в срещуположни краища на Украйна съобщават властите в Киев тази вечер. Украинската армия е предприела контраофанзиви срещу руските войски на североизток, в района на Харков, и на югозапад, край Николаев, съобщи служител на министерството на вътрешните работи на Украйна, цитиран от агенция Ройтерс.

Харков е един от градовете, блокирани още в началото на войната. А боевете в района на Николаев, край Черно море, продължават вече няколко дни. Според британското разузнаване руската армия се опитва да обходи града, за да настъпи към Одеса.

Служителят на украинското вътрешно министерство отрече столицата Киев да е вече блокирана от напредващите руски войски.

И днес усилията на украинските власти да доставят хуманитарна помощ в обсадения Мариупол са се оказали напразни, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Конвоят е спрял в окупирания от руснаците Бердянск и утре ще направи нов опит да стигне Мариупол, където десетки хиляди хора бедстват без храна и отопление.

Верешчук съобщи още за успешна евакуация на 5 хиляди души от Луганска област, части от която са все още под контрола на украинските въоръжени сили.