Русия е била принудена да изтегли войските си от района на Киев. Това съобщи генералният щаб на украинската армия, като според тях причината затова са тежки загуби. В Турция днес се очаква да започне следващият кръг от директни преговори между Украйна и Русия.

Те ще се проведат от понеделник до сряда. Предишните такива срещи дадоха малък резултат. Западният град Лвов, който беше пощаден от най-тежките сраженията досега, беше подложен на силен ракетен обстрел. Пожарникари се бориха с огромен пожар в склад за гориво, засегнат от ракетни удари. Кметът на Чернигов пък съобщи, че северният украински град вече е напълно обграден от руски сили.

„Руските въоръжени сили превръщат града в пепел“. Украинският президент Володимир Зеленски осъди от своя страна пълната блокада на този град, който руската армия се опитва да превземе от седмици.

„Всички входове и изходи на града са блокирани (...) в Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства“, каза той в неделя вечерта. „Руските сили бомбардират конвои с хуманитарна помощ и убиват шофьорите“, добави той.

Около 2000 деца също са били отведени в Русия, каза той. "И това означава отвлечени. Защото не знаем къде точно са. Някои са с родителите си, други не. Това е катастрофа", каза той.

По информация на регионалната администрация, доставките на вода, ток и газ в града са прекъснати заради бойните действия. Тези съобщения от украинска страна дойдоха, след като Русия заяви, че ще съсредоточи инвазията си на изток.

В същото време Украйна обяви, че си е върнала контрола върху няколко села в серия от контраатаки, включително на изток от Харков и северозападно от Мариупол. А ръководителят на украинското военно разузнаване заяви, че Русия се опитва да цитирам "създаде Северна и Южна Корея в Украйна".