Украйна обяви, че е разбила група, действаща по заповед на Русия, която е подготвяла въоръжени атаки за дестабилизация на страната, съобщава "Франс прес".

От Службата за сигурност на Украйна съобщиха, че организаторите на групата са подготвяли поредица от въоръжени нападения срещу инфраструктура. По техни данни бандата е била координирана от "руските специални служби".

Двамата организатори, от които единият е руснак, са задържани. При ареста са иззети взривно устройство, леки стрелкови оръжия и боеприпаси.

Групата действала в Харков - голям град, разположен близо до руската граница в източната част на страната, както и в Житомир в централната част на Украйна, на по-малко от 150 км от столицата Киев.

Организаторите на групата са бивши командоси, участвали във военни действия. Под претекст, че търсят охранители, те започнали да вербуват помощници главно сред руснаци, извършили тежки престъпления.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.