Руските сили нанесоха масирани удари срещу украинската енергийна инфраструктура. Атаките засегнаха най-голямата водноелектрическата централа в Украйна и доведоха до прекъсвания на тока в големи части от страната, оставяйки над един милиони души на тъмно.

Вторият по големина град в Украйна - Харков остана без ток, а в Одеса без електричество са над 53 000 домакинства. Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко обвини Русия, че се опитва да предизвика "мащабен срив на енергийната система на страната".

Пет са жертвите на снощните руски удари. Трима души са загинали при ракетна атака срещу Запорожие, обяви губернаторът на региона Иван Фьодоров. По-рано вътрешният министър на Украйна Ихор Клименко съобщи, че руските сили са изстреляли над 60 дрона и близо 90 ракети срещу страната. Ранени са 14 души, а трима са в неизвестност. 

Русия обяви, че е предприела масирания удар в отговор на продължителните украински атаки срещу нейнете погранични райони през последните дни.

В изявление на руското министерство на отбраната се казва, че силите на Москва са нанесли 49 ответни удара. Оттам отчитат, че неговите сили успешно са поразили редица обекти на електропреносната мрежа, железопътни възли, военни фабрики, складове за боеприпаси и срещу украински войски и чуждестранни наемници.

Поразен е и най-големият украински язовир - " ДнипроХЕС" в Запорожка област, но няма опасност от скъсване на стената, съобщиха от украинската страна. Съоръжението не работи, щетите са значителни, съобщи пред украинска телевизия Юрий Белоусов, ръководител на отдела за военни престъпления в прокуратурата. Нанесени са общо осем удара срещу "ДнипроХЕС".

В своя позиция Белият дом осъди руските атаки срещу енергийни обекти на Украйна и поднови призива си за спешно осигуряване на допълнителна противовъздушна отбрана възможно най-скоро.

А Москва за първи път нарече случващото се в Украйна с думата "война", а не "специална военна операция".

Официално за първи път Русия обяви, че е в състояние на войнаПричината е намесата на Запада на страната на Украйна

Шарл Мишел определи като "цинично" изявлението, че Русия е в състояние на война с Украйна

Русия се готви за пълномащабна война с НАТО по-скоро от очакванотоТова твърдят от Института за изследване на война