Изненадващо избирателната активност в Португалия надхвърли очакванията, предаде специалният пратеник на TrafficNews.bg от португалската столица Лисабон. Сънародниците ни, дошли в посолството, за да подадат вота си, обсъждаха, че до сега никога не е имало такъв интерес по време на избори. Някои бяха пътували, за да изпълнят гражданския си дълг. Въпреки опашката, която се събра, настроението беше преповдигнато. Хората се радваха да видят близки и познати и да разменят някоя дума на български.

Членовете на секционната избирателна комисия се отнасяха любезно и не отказваха регистрация на всеки новодошъл. Към 13 часа възникна проблем с наличните декларации за гласуване в чужбина, който беше решен с навременната намеса на консула. Очевидно и от посолството не очакваха подобна активност.

Не липсваха и хора, които просто придружаваха решилите да подадат вота си. Жена с дете търпеливо изчакваше свои близки да упражнят правото си на глас, за да прекарат заедно слънчевия неделен ден. На въпроса защо самата тя няма да гласува, отговорът беше, че ако имаше за кого, най-вероятно нямаше да живее от 13 години в Португалия.

Стълпотворението пред посолството ни не остана незабелязано от местните, които веднага се поинтересуваха от повода. Предположенията им бяха за някакъв национален празник. Останаха видимо учудени от мотивацията на българите по време на избори.

Джули Гецова