Датски метеоролог и вярната му глутница кучета стигнаха до Гренландия и запечатаха с камера зловещ кадър. Стефън Олсън предприема пътуване с шейна на ледения остров и преминава с кучешки впряг по вода.

Олсен се движел с впряга в Северозападна Гренландия миналата седмица, за да събере апаратура, използвана от Датския институт по метеорология за отчитане на промените в океана и температурите. Той обаче не успял да я намери. Вместо това снимал кучетата, които трудно се движели по наводнения терен, който обикновено бил заледен и покрит със сняг, разказват от "Ню Йорк Поуст".

Това създало впечатлението, че животните се движат по вода, но всъщност става дума за визуална измама. Колкото и да е впечатляващо изображението обаче, климатолозите виждат истинската опасност - поредното предупреждение за ефектите от глобалното затопляне.

През изминалата седмица температурите чувствително се повишиха в Гренландия и предизвикали топенето на ледените шапки. В деня, в който е направена самата снимка (13 юни), изчисленията на учените са, че Гренландия е загубила близо 2 млрд. тона ледена маса, пишат от BBC.

Според информация от Европейския център за средносрочно прогнозиране на времето – температурите са били с 22 градуса по Целзий над допустимите стойности.

Топенето на ледовете в Гренландия не е нещо необичайно. Това се случва всяка година в периода юни-август по време на летните месеци. Пикът се достига през юли. Тази година обаче жегата в Гренландия е дошла твърде рано.

Ако тенденциите се задържат, според климатолози тази година топенето на ледовете в Гренландия ще бъде с невиждани размери, а последствията няма да се усетят само на локално, но и на глобално ниво.

"Човечеството губи средно по 250 милиарда тона ледена маса годишно. Това означава, че голяма маса се прехвърля от земята в океаните. Вдигането на морското равнище е големият проблем", алармират експертите.