Руските здравни власти са добре подготвени, за да предотвратят евентуално разпространение на коронавирусната инфекция. Това заяви вчера представителката на СЗО в Русия Мелита Вуйнович, пише "Известия", цитирана от БТА. 

Вуйнович похвалила по-специално професионално организираната дейност в Москва, насочена към социално дистанциране (social distance) на гражданското население с цел да се намали рискът от заболяване в местата с масово струпване на хора.

По данни на руския оперативен щаб за контрол и мониторинг на ситуацията с Ковид-19 към днешна дата в страната има 147 вирусоносители, посочва вестникът.

Болестта може да започне не само като простудно заболяване, но примерно с мускулна болка или пък да изглежда като чревно разстройство, пише "Московский комсомолец". Здравното министерство на Русия оповести в методически указания за лекарите нови данни за симптомите, предизвиквани от коронавируса според препоръки на експерти от СЗО и от центровете за контрол на заболяването в Китай, Европа и САЩ, информира изданието.

Тези първоначални симптоми може дори да не бъдат придружени с покачване на температурата, подчертава ведомството. Повечето пациенти с потвърдена диагноза обаче развиват картина на остра респираторна вирусна инфекция с висока температура, кашлица - най-вече суха, задух, мускулни болки, умора и др., се напомня в брошурата.

Руските здравни власти приканват болните да пият много течности - 2,5, дори 3,5 литра в денонощие и повече, ако няма противопоказания. При дискомфорт в стомашно-чревния тракт - да вземат ентеросорбенти, а при висока температура например парацетамол.

Вирусът от Китай променя подхода към изборите, заявява в заглавие "Взгляд". Електронният вестник разглежда френските местни избори през уикенда, когато на избирателите бил раздаван антисептичен гел, и първичните избори в САЩ, където в някои щати се гласува на улицата.

Насроченият за 22 април вот за промени в руската конституция, чийто инициатор бе президентът Владимир Путин, ще се състои само при благоприятна епидемиологична обстановка, припомня изданието думи на самия държавен глава. Според руски политолози, цитирани в материала, чуждестранният опит в организирането на избори може да се използва в Русия, а ситуацията поставя въпроса за дистанционно гласуване.

Евентуалната социална истерия може да бъде по-опасна от самия коронавирус, предупреждават руските специалисти.

Хиляди туристи от Русия са блокирани в чужбина заради мерките за борба с новото заболяване - "едни са принуждавани да напускат хотелите, други не ги вземат на борда, на трети направо са им анулирани обратните полети", отбелязва "Комерсант".

Руските власти се опитват да подпомагат тези хора, в ресорните ведомства действат денонощни координационни щабове. Но броят на страните, които си затварят границите и спират въздушния трафик, нараства с всеки ден, изтъква изданието.

След като Москва затвори границите, в Русия ще останат блокирани мнозина нелегални гастарбайтери, пише "Независимая газета".

Всекидневникът припомня указания на президента Путин за по-строг контрол върху мигрантите и описва инициативи, подготвяни от различни ведомства. Вътрешното министерство предлага да депортира мигрантите с вирусни инфекции, споменавайки Ковид-19 и още 15 опасни заболявания. Роспотребнадзор настоява да се разработи информационна система за медицински контрол върху пристигащите в страната.

Мигрантите наистина често са носители на заразни болести като туберкулоза. Мнозина обаче не желаят да се лекуват, избягват прегледи - за целта "просто купуват медицински справки" или пращат на свое място някой друг с подобна външност, обяснява експертът Галина Рогозина.

Предстоящи поправки в Трудовия кодекс на Русия ще осигурят възможност за нов работен режим - непълна дистанционна заетост, който ще даде възможност за официална трудова дейност на фона на пандемията, посочва "Известия".

Руското просветно министерство препоръча на училищата да обявят от 23 март триседмична ваканция или да минат на дистанционно обучение. Ще бъдат изместени датите за матури и ученически олимпиади, информира "Росийская газета".

Вече две седмици хората изкупуват дълготрайните храни от магазините в Русия по-бързо, отколкото веригите смогват да ги зареждат. Експертите обаче са убедени, че няма никакви обективни причини за видимо покачване на цените на дребно, камо ли за стоков дефицит, твърди московският официоз в друг материал.

Днес се очаква Държавната дума да гласува законопроекти, предвиждащи доста по-строги наказания за продажба на подправени лекарства и медицински изделия в интернет, четем в още една статия от "Росийская газета".

Московската патриаршия ще се подчини на италианските власти, решили да затворят всички обществени места в страната, включително православните църкви, и да спрат масовите прояви. Руската православна църква обаче няма намерение да затваря храмове в Русия или "принудително да намалява" броя на вярващите, които ще посетят великденските богослужения, пише "Труд".

Това заяви вчера началникът на отдела за външни църковни връзки в Московската патриаршия митрополит Иларион. По думите му "и по време на Великите пости, и за Великден ще има реални богослужения с реални енориаши", уточнява всекидневникът.

Преди две седмици руският "скандално известен протойерей Димитрий Смирнов" коментирал възможността да бъдат затворени православните църкви в Италия и напомнил на вярващите, че имат право да не се подчиняват на светските власти. Ако тяхно нареждане "противоречи на вярата ни, сме длъжни да го пренебрегнем", заявил свещеникът.

Според него при карантина вярващите биха могли да последват примера на първите християни и да се срещат за богослужения тайно, нощем, добавя "Труд".