Днес светът си каза последно сбогом с Херцога на Единбург. Кралското семейство напусна храма по звуците на "God save the Queen" след опелото на принц Филип. Кралицата седеше сама, за да почете съпруга си, с когото прекараха 73 години съвместен живот.

Междувременно хиляди британци почетоха погребението на херцога на Единбурд с мълчание. 

По-рано през деня малоброен хор изпълни любимите песни на принца, подбрани лично от него предсмъртно. 

По време на дневната церемония Кралица Елизабет II, негова съпруга, се присъедини към погребението под звуците на химна. На върха на ковчега на херцога бе положен мечът, даден му от крал Джордж VI, когато се женил за кралицата през 1947 г., неговия адмирал, както и цветя от кралицата и кралското семейство. Той бе покрит с личния му стандарт, който отдава почит на произхода му от Гърция и Дания, фамилията му и титлата му в Единбург.

Службата по погребението на принц Филип ще бъде силно религиозна. Смелостта, силата и вярата на херцога на Единбург, както и неговата непоколебима лоялност към Кралицата бяха специално споменати днес. 

В церемонията участваха повече от 730 служители на въоръжените сили, но на самото погребение в църквата бяха допуснати само 30 души, в съответствие с ограниченията на локдауна.

Сред присъстващите бяха принцът на Уелс и съпругата му херцогинята на Корнуол, кралицата и другите деца на Филип, техните внуци, включително херцогът на Кеймбридж и Хари, трима от роднините на Филип в Германия, трима от братовчедите на кралицата и спътникът на каретата на Филип Графиня Маунтбатън от Бирма. Уилям и Кейт също ще го уважиха.

Меган, херцогиня на Съсекс, гледаше погребението от вкъщи. Принц Хари обаче се присъедини към погребението в Уиндзор. Херцогинята на Съсекс се надяваше да присъства на погребението, но на този етап от бременността й, лекарят я посъветва да не пътува. 

Премиерът Борис Джонсън гледа погребението по телевизията.