Ядреното споразумение с Иран ще има траен ефект върху петролните пазари едва към края на 2016 година или дори през 2017 година. Това прогнозира енергийният експерт Васко Начев по време на конференция, посветена на предизвикателствата след постигнатото ядрено споразумение с Иран.

Причините за това са няколко и една от тях е невъзможността на страната да подава на пазара заявените 1 млн. барела дневно след отпадане на санкциите.

"В последните 10 години петролният бранш в Иран е управляван лошо и неефективно", обясни експертът и допълни, че в първите месеци страната ще може да изнесе на пазарите не повече от 100 хил. - 200 хил. барела дневно, което няма да окаже съществено въздействие. Начев поясни, че в момента на пазара има "свободни" към 3 млн. барела на ден - 2 млн. от Саудитска Арабия и 1 млн. от другите държави, износителки на петрол.

Освен свободните количества петрол, самите инспекции и проверки дали Техеран спазва договорките също ще забави излизането на ирански петрол на пазара. Доказателство за ограниченото въздействие на споразумението върху пазарите е и фактът, че няма рязък спад на цената на петрола в последните седмици, прогнозиран от политическите анализатори. "Реалностите на петролните пазари се оказаха различни", коментира Начев.

"Дните на ОПЕК са преброени", прогнозира още енергийният експерт, позовавайки се на отношенията между Саудитска Арабия и Иран след подписване на споразумението. Според него тогава ОПЕК става ненужна за членовете й. 

Има вероятност обаче договорките с Иран, постигнати с толкова усилия, да не влязат в сила, предупреди от своя страна експертът Алекс Алексиев. Той се позова на информация от последните часове, че американският Сенат е изискал от президента Барак Обама договорът с Иран да бъде представен в Конгреса преди да бъдат отменени санкциите срещу държавата.

Плановете на Обама бяха други - този договор да бъде представен като документ на ООН и така да не се наложи да го представя пред конгресмените, посочи експертът. Той изказа хипотезата, че при това положение САЩ може и да не подкрепи отпадането на санкциите срещу Иран. Тогава Техеран пък ще се откаже от ядреното споразумение - искането на иранците основно е за бързо отпадане на санкциите, защото страната изнемогва в кризата.

За специалиста обаче това не е лоша новина. "Договорът не спира стремежа на Иран да произвежда ядрено оръжие, а само го забавя", допълни той.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg