Акциите на Tesla Inc. поевтиняха с около 5% на Уолстрийт след новината за фатална катастрофа през уикенда с електромобил на компанията, предаде БНР.

В събота загинаха двама човека, след като автомобил на Tesla с автономно управление се удари в дърво северно от Хюстън, Тексас.

Единият от мъжете е бил на предната пътническа седалка, а другият е бил на задната седалка на Tesla, която е пътувала с висока скорост, преди да се удари в дърво около 23:25 ч. местно време, съобщава Wall Street Journal.

Почти сигурно е, че никой не е карал автомобила, като той най-вероятно е бил на автономно управление.

Днешният спад на акциите на Tesla идва след тяхното нарастване с 9,3% през миналата седмица и с цели 19,6% през последните три седмици. 

Поевтиняването на акциите на Tesla се свързва и с драматичното поевтиняване на водещата криптовалута биткойн в неделя. 

От известно време насам акциите на Tesla са зависими от ценовите движение на основната криптовалута, след като по-рано през годината американският производител на електрически автомобили обяви, че е закупил биткойни на стойност 1,5 милиарда долара, а към края на март заяви, че вече дава възможност на клиентите да купуват нейни електромобили, използвайки биткойн като начин на плащане.

Автомобил Тесла потегли без шофьор, двама души са загинали след инцидента в САЩПолуавтоматизираното управление на колите им е причина за няколко пътни произшествия