Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в "Туитър", че в разговор с германския канцлер Олаф Шолц е издействал свикването на извънредна среща на Г-7 във връзка със започналата днес ракетна кампания на Русия. "Насрочена е моята реч, в която ще разкажа за терористичните нападения на РФ [Руската федерация]. Обсъдихме също въпроса за засилването на натиска върху РФ и помощта за възстановяването на повредената инфраструктура", написа той.

Говорител на правителството в Берлин каза, че в телефонния разговор Шолц е уверил Зеленски в своята подкрепа и че Германия категорично осъжда руските атаки в Украйна.

Зеленски съобщи в социалната мрежа, че разговарял и с френския президент Еманюел Макрон за укрепването на украинската противовъздушна отбрана и за необходимостта от твърда европейска и международна реакция срещу действията на Русия. "Франция е с Украйна", обяви украинският президент в поста си в "Туитър".

Елисейският дворец обяви, че Макрон поддържа близък контакт със Зеленски, а също с лидерите на останалите страни от Г-7 и с европейските партньори на Франция. Макрон е потвърдил пред Зеленски пълната подкрепа на Париж, вкл. чрез изпращането на още военни доставки, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Британският външен министър Джеймс Клевърли окачестви като "недопустими" руските ракетни удари по граждански обекти в Украйна, предаде Ройтерс.

"Това е демонстрация на слабост, а не на сила от Путин", написа министърът в "Туитър" по адрес на руския президент.