Швейцарските избиратели ще получат окончателна дума за това дали еднополовите двойки могат да се женят, предаде Reuters. Това стана след като опонентите събраха достатъчно подписи, за да принудят задължителен референдум срещу закона от 2020 г., който им позволява да се оженят. Разпоредбата също така позволява на трансджендърите да променят законния си пол с декларация.

Швейцарското правителство потвърди, че опонентите са събрали достатъчно подкрепа, за да свикат референдум по системата на пряката демокрация на нацията. През май той ще определи дата за гласуването, което може да се проведе най-рано през септември, каза говорител.

Противниците пък осъдиха вербално брокосъчетанията с думите "фалшиви бракове" и казаха, че само мъж и жена могат да се оженят.

Проучване, поръчано от гей група за застъпничество Pink Cross, показва, че над 80% от швейцарците подкрепят еднополовите бракове, което предполага, че законът ще влезе в сила, дори ако бъде подложен на референдум.

Франция легализира еднополовите бракове през 2013 г., Германия последва през 2017 г., а Върховният съд на САЩ през 2015 г. постанови, че Конституцията предоставя на еднополовите двойки правото да сключват брак. До момента в България брак могат сключват само разнополови двойки, същото важи и за осиновяване на деца.