Според съобщенията правителството на САЩ ще издаде широк спектър от санкции срещу Русия. Този ход ще бъде отмъщение за кибератаки, насочени към САЩ, включително предполагаема намеса в президентските избори през 2020 г.

Санкциите са насочени към над 30 руски образувания и включват експулсирането на поне 10 лица от САЩ. Съобщава се, че дипломатите ще бъдат сред целевите.

Очаква се администрацията на американския президент Джо Байдън също да издаде изпълнителна заповед, забраняваща на американските финансови институции да купуват деноминирани в рубли облигации от юни, съобщиха източници пред партньора на BBC и CBS News.

Санкциите ще дойдат в напрегнато време за отношенията между САЩ и Русия. В разговор с руския президент Владимир Путин Байдън заяви, че САЩ ще "действат твърдо" в защита на националните си интереси. Байдън също така предложи среща с Путин в трета държава, която може да позволи на лидерите да намерят области за съвместна работа.

Припомняме, че в телевизионно интервю миналия месец президентът на Америка  отговори „да“, когато го попитаха дали смята, че Путин е „убиец“.