Съединените щати разполагат най-модерните си оръжия в Азия, включително неуловими за радарите бомбардировачи и подразделения за киберотбрана, каза днес американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Франс прес и БТА.

"Разполагаме най-модерното и най-ефективното си оборудване в тази част на света", каза Картър, който е на официално посещение в Сеул, втори етап от азиатската му обиколка при регионалните съюзници на Вашингтон - Япония и Южна Корея.

Стратегическите амбиции на Китай и севернокорейската ядрена заплаха са основните теми, които Картър обсъжда с южнокорейския си колега Хан Мин-гу. Според южнокорейски медии Пхенян е изстрелял във вторник две ракети земя-въздух в Жълто море. 

"Както се видя, Северна Корея упорито продължава с провокациите", каза Картър.

Резолюциите на ООН изрично забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети. Това обаче не й пречи да го прави, най-вече когато иска да покаже недоволство.

Пхенян изстреля неотдавна няколко ракети с малък обсег в Японско море, за да протестира срещу съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, които смята за генерална репетиция преди нахлуване на негова територия.

"Корея е мястото, на което искаме от нашите сили най-висока степен на готовност" да реагират на заплахи, заяви Картър пред американски военни в авиобазата "Осан".

Министърът подчерта, че двете изстреляни във вторник севернокорейски ракети напомнят колко е опасна ситуацията на полуострова. Той напомни колко е необходимо присъствието на добре обучени американски сили в подкрепа на южнокорейските им партньори. В Южна Корея са разположени 30 000 американски войници.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg