Общо 80 000 мирни жители са били евакуирани от зоните на боеве в последните два дни. Това е оценката на правителството на Украйна. Най-ефективна е била евакуацията от североизточния град Суми, който е бил напуснат от 60 000 души.

За днес също са предвидени хуманитарни коридори от редица украински градове. Изминалите няколко дни обаче показват, че договореното спиране на огъня рядко се спазва и евакуираните са малка част от застрашените.

Опитите на Украйна и Русия да постигнат примирие в директни преговори се провалиха и резултат няма. По време на срещата на европейските лидери във Франция домакинът Еманюел Макрон каза, че няма надежда за прогрес в скоро време.          

„Трябва да призная, че условията, поставени от Русия, са неизпълними. Така че, реалният въпрос е - готов ли е господин Путин искренно да участва в преговори за мир. Да предложи реалистични решения? Ако го направи, ще работим заедно. Надявам се, че има изпълним и възможен сценарий. Но днес, когато открито погледем фактите, виждаме следното - Русия започна война в Украйна. Русия бомбардира тази страна. Дори мирните ѝ жители. И заедно с това вървят преговори, които не са напът да приключат със споразумение”, посочи Макрон.