Американски самолет RC-135U е бил прехванат от изтребител Су-27 на границата на руското въздушно пространство над Балтийско море, предаде ТАСС, цитиран от БТВ.

Американският самолет е променила курса си, посочи ген.-майор Игор Конашенков от военното министерство в Москва.

„В 13:18 часа московско време на 7 април дежурните сили от ПВО над акваторията на Балтийско море са засекли неизвестна цел, която уверено се е придвижвала към руската държавна граница.

Дежурният изтребител Су-27 е облетял няколко пъти целта и я е идентифицирал като самолет разузнавач RC-135U от ВВС на САЩ, като е докладвал на командването”, обясни той. Конашенков подчерта, че US машината е летяла с изключени транспондери за опознаване.

По-рано Вашингтон коментира случая, като посочи, че при рутинен полет на RC-135U над Балтийско море, руски Су-27 е прелетял опасно покрай него – на едва 6 метра. Американските власти обявиха, че ще търсят по дипломатически път обяснение за станалото.

Инцидентът идва на фона на продължаващите полети на руските стратегически бомбардировачи Ту-95 в близост до въздушните пространства на членки на НАТО - също с изключени транспондери. 

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg