Руските военни летци незабавно да спрат унищожаването на мирни цели в Украйна. За това призова в специално видео заслужилият руски военен пилот и полковник от авиацията Генадий Исаакович Щерн.

"В това специално време се обръщам към пилотите на фронтовата авиация на руските Военновъздушни сили. Болезнено е да гледаш красивата украинска земя пълна с бомби и ракети, която през април тази година трябва да се засява, а не да се погребва. Украинската инфраструктура, украинските войници, украинските красиви градове, миролюбивото украинско население не трябва да бъдат мишени от вашите самолети. Спрете бомбардировките и обстрелите. Времето не чака никого", казва в разпространеното от Сухопътните сили на Украйна видео.

Генадий Щерн дава на военната авиация повече от тридесет години живот. През 1970 г. завършва Ейското висше военно авиационно училище, а през 1982 година - Ленинградската авиационна академия. До 1999 г. служи във въздушните части, връзките и съюзите на ВВС на СССР, след което в руските ВВС последователно е пилот инструктор, командир на части, заместник-командир и командир на ескадрила, заместник-командир на полк, заместник-ръководител на Летен методически отдел на училището, старши пилот-инспектор по бойна подготовка и старши инспектор по безопасност на полетите на ВВС. Той е овладял над 30 вида и модификации на самолети. Натрупал е общо 4598 летателни часове. Участник в бойните действия, инвалид от военна група II. След края на активната си военна кариера живее и работи в украинския град Черкаси.