Изригване с предпоследно ниво на мощност е имало на Слънцето през нощта във вторник, съобщи сайтът за астрономически наблюдения watchers.news.

На 1 октомври, 02:59 българско време, в рентгеновия обхват в групата слънчеви петна 3942 (S18E30) беше открито изригване M7.6 с продължителност 39 минути, съобщава сайтът.

Слънчевите изригвания в зависимост от мощността на рентгеновото лъчение се разделят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти.

Изригванията обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, които може да провокират магнитни бури на Земята. Те са свързани със смущения в комуникациите, електрозахранването и със зрелищни полярни сияния. Магнитните бури на Земята имат цикличност, като следващият им пик се очаква през 2025 г.

При настоящото изригване обаче не бе регистрирано коронално изхвърляне на плазма.

Според данните от мониторинга нивото на влияние на слънчевите рентгенови изблици върху земната йоносфера през последните 24 часа се е увеличило до R2 (умерено) по скала от пет показателя, където най-високото е R5 (екстремно).

До 3 октомври се очаква слънчевата активност да бъде ниска с 50% вероятност за нови избухвания от клас M и слаба вероятност от 10% за избухвания от клас X, пише БТА.