Руският православен патриарх Кирил и папа Франциск разговаряха за конфликта в Украйна и призоваха преговорите да продължат за постигане на "справедлив мир". предаде БГНЕС.

"Страните подчертаха решаващото значение на продължаването на преговорите и изразиха надежда за постигане на справедлив мир възможно най-скоро", пише в изявление на канцеларията на патриарха.

В него се казва още, че двамата църковни водачи са обсъдили и как да се справят с разразилата се хуманитарна криза в Украйна.

75-годишният глава на Руската православна църква е ключов стълб на управляващия апарат на президента Владимир Путин и подкрепя авторитарните тенденции на Кремъл, като осъжда протестите на опозицията и благославя конфликтите на Русия в чужбина. Малко след началото на руската инвазия в Украйна миналия месец патриарх Кирил нарече противниците на Москва в Украйна "сили на злото".

"Да пази Бог настоящата политическа ситуация в братска Украйна да осигури победа на злите сили, които винаги са се борили срещу единството на Русия и Руската църква", каза той в обръщение към енориашите.

Патриарх Кирил заяви, че се моли за мир на цялата "руска земя", която според него включва Русия, Украйна и Беларус.

В същото време папа Франциск неведнъж е призовавал за прекратяване на конфликта. Миналата неделя той отправи прочувствен призив за прекратяване на "клането" и "неприемливото въоръжено нападение" в Украйна. В речта си след седмичната молитва "Ангел Господен" той осъди "варварството" на убийството на деца и цивилни граждани, като добави: "В името на Бога... спрете това клане." По-рано този месец той изрази съжаление за "реките от кръв и сълзи", които текат в Украйна, и за нарастващата хуманитарна криза.