Владимир Путин е предложил да бъде обявена амнистия по случай 70-годишнината от Победата. Президентът на Русия е внесъл в Държавната Дума проект на постановление, което ще засегне близо 260 000 осъдени на реален и условен срок граждани. Проектът се нарича "За обявяването на амнистия във връзка със 70-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г.

"Предвижда се да бъде обявена амнистия по отношения на заподозрени, обвинени и осъдени за пръв път лица за престъпления от лека и средна тежест и имащи определени заслуги пред страната, се казва в съобщението в сайта на Кремъл.

Държавният глава на Русия предлага амнистия за до 60 000 затворници и до 200 000 осъдени условно. Помилването няма да засегне лицата, извършили тежки криминални престъпления - убийства, изнасилвания, тероризъм, екстремизъм, похищение на хора, мошеничество, взимане на подкупи, престъпления към непълнолетни, престъпления, свързани с разпространение на наркотици, се посочва в проекта на постановлението.

На свобода няма да излязат и онези, извършили престъпления през последните 10 години след пускането им по амнистия, лица, извършили умишлени престъпления в зоните за лишаване от свобода, нарушителите на обществения ред в затворите и особено опасните рецидивисти. 

Предложението на Владимир Путин вероятно ще бъде прието до края на април, е съобщил за "Интерфакс" председателят на Комитета по гражданско, углавно, арбитражно и процесуално законодателство Павел Крашенинников.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg