Демонстрантите срещу преврата в Мианмар  излязоха по улиците, държейки боядисани яйца на Великденския празник в неделя. В най-големия град Янгон една група дефилира през район Инсеин, скандирайки и пеейки протестни песни, люлейки яйца с лозунга „Пролетна революция“. Много от яйцата също бяха с рисунка на трипръстия салют, символ на съпротива срещу преврата на 1 февруари. 

На разсъмване в Мандалай, вторият по големина град в страната, демонстранти се събраха на мотоциклети, за да изразят протест срещу изземането на властта на демократите. Военните на Мианмар насилствено предприеха репресии срещу протестиращи и други в опозиция, като последният брой цивилни жертви след преврата е 557, според независимата асоциация за подпомагане на политическите затворници. Повече от 2750 души са задържани или осъдени, съобщиха от групата. 

Папа Франциск, в обръщението си за Великден в неделя в базиликата „Свети Петър“, се помоли за „младите хора на Мианмар, ангажирани да подкрепят демокрацията и да накарат гласовете им да бъдат чути спокойно, като знаят, че омразата може да бъде премахната само с любов“. 

В темата на Великденският им протест бе включвана „Цветна стачка“, в която протестиращите поднесоха цветя на обществени места, за да почетат убитите от силите за сигурност, и „Тиха стачка“, при която хората в цялата страна оставиха улиците пусти. 

 

Снимки : АСП