Най-важните избори в последните десетилетия в Турция вече приключиха. Развръзката ще покаже дали приключва 20-годишната ера на управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Вотът се състоя при много висока активност - обичайно за турски избори след 87% на последното гласуване. Местни и международни медии показаха снимки с хиляди редящи се на опашки да гласуват късно след обяд.

Гласуването протече без особени инциденти. Имаше и изключения, например за атака срещу хора с религиозни одежди в Истанбул, но нямаше данни за сериозни проблеми.

Трудното предстои, след като урните затворят (17 ч. българско време):

  • Екзит пол няма. Забрана за публикуване на данни действа до 18 ч., след това тя отпада само частично.
  • В следващите няколко часа, но вероятно не преди 21 ч., е възможно да има индикации дали изборите ще са с ясен победител на президентския вот, или ще се стигне до балотаж.
  • Парламентарните избори, според повечето прогнози, вероятно ще запазят тенденцията: управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган ще остане най-голямата. Въпросът е колко места ще има опозицията и дали - както сочат няколко анкети - коалицията около властта ще остане на косъм от мнозинство.
  • Много близък резултат на президентските избори обаче може да доведе до оспорване на вота, макар да е малко вероятно ясна победа на Кемал Кълъчдароглу да бъде пренебрегната от Ердоган.

Изборите, описвани от много наблюдатели като най-оспорваните и решаващи в Турция от десетилетия, със сигурност ще бъдат белязани от висока активност, макар да предстои изборната комисия да огласи данните.

Атрактивни гласоподаватели пък събраха хиляди лайка в социалните мрежи: