Президентът на Румъния Клаус Йоханис благодари на румънците за тяхната избирателна активност и за това, че са дали своя глас на референдума за правосъдието.

Той поздрави и основните опозиционни партии за техните резултати и настоя управляващата партия да напусне властта след ниския резултат, който получи на изборите за ЕС. “Добър вечер, скъпи румънци, вие сте фантастични! Поздравявам ви! Избирателната активност е сензационна, пише БГНЕС. Имаме около 50 % участие на изборите за ЕС и 40 % на референдума. Скъпи румънци, благодаря ви! Вие дадохте ясен и твърд глас, който не може да бъде игнориран от който и да е политик в Румъния. Референдумът приключи успешно. Така че, скъпи румънци, вие гласувахте ясно и категорично за правилната политика, за независимо правосъдие, за добро управление и за Румъния ”, каза Йоханис в речта си веднага след като избирателните пунктове бяха затворени, а резултатите от екзит половете бяха обявени.

Резултатите показаха, че управляващата Социалдемократическа партия и опозиционните партии Националната либерална партия и Алианс 2020 едва достигат до около 25 %. Президентът разкритикува СДП за начина, по който организира изборите и за дългите опашки в избирателните секции в чужбина. Той каза също, че резултатът за партията е много по-нисък от този на парламентарните избори през декември 2016 г. (45%). “Правителството на СДП трябва да напусне. Този резултат не може да се тълкува по друг начин ”, каза Йоханис.

Междувременно македонският премиер  Зоран Заев освободи всички заместник-председатели на Социалдемократически съюз- Фросина Ременски, Дамян Манчевски, Оливер Спасовски, Мухамед Зекири, Благой Бочварски и Петре Шилегов.

Това става само няколко дни след като Заев отстрани всички 78 областни лидери на СДСМ. Сред уволнените е и досегашният генерален секретар на СДСМ Александър Кирацовски. Двама от зам-председателите на партията имат водещи позиции в страната - Оливер Спасовски е министър на вътрешните работи, а Петре Шилегов е кмет на столицата Скопие. С постовети си се разделят още и членовете на Изпълнителния комитет, тримата секретари и ръководителят на Форума за жени. Решенията бяха взети по време на заседание на Централния съвет на СДСМ. До момента е известно само името на новия генерален секретар на СДСМ Любчо Николовски, който до момента бе министър на земеделието.

"Ще има смяна на министри, на зам.министри и други членове на кабинета. Ще има смяна на директори на държавни предприятия, на агенции, на държавни дружества. Ще има промяна навсякъде където няма резултати, навсякъде където имаше демонстрация на арогантност, липса на доблест, на демократичен капацитет и липса на успехи. Промените ще бъдат сериозни, така както това се случи в партията, защото така трябва да бъде", подчерта Зоран Заев.Той отказа да съобщи колко министри ще бъдат сменени. "Няма да казвам цифра. До момента са сменени шестима министри - на културата, на правосъдието, на образованието и трима без ресор. Аз лично се доближавам до позицията за смяна на една трета от министрите...Ще има смяна на повече от трима министри", поясни македонският премиер.

През следващата седмица Зоран Заев очаква обратна информация за предстоящите промени от лидера на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, който е коалиционен партньор в правителството. Подобна информация очаква и от лидерите на дугите формации - Алтеранативата на Африм Гаши, ДПА на Мендух Тачи, както и от всички останали участници в управлението.

Той каза, че няма никакво намерение да подава оставка.

Според него положението в опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ е много по-лошо дори от времето когато тя се е ръководела от Никола Груевски. "ВМРО-ДПМНЕ трябва да следва нашият пример. Там всичко е за смяна. Аз лично работех с Груевски, но в момента положението там е много по-зле. От този отговор сами си направете изводите за какво става въпрос. Не е моя работа да се грижа за подобрението на опозицията, но мой дълг е да призова в държавата да има по-отговорна опозиция, защото това е единственият начин властта да бъде по-отговорна и по-изпълнителна", каза още Зоран Заев.