Ние сме една от най-зависимите страни в Европа, като в някои дни имаме 100% зависимост от руския газ. Ние сме в едно ужасно място от към зависимост към Русия и локални източници, които са срещу зелената енергия на Европа. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на срещата на властта с бизнеса.

„Това, което се случва на нас се случва на всички останали държави членки в ЕС. Световните лидери също ги е страх от последиците за икономиката от войната в Украйна, от реакцията на техните избиратели“, заяви Петков.

Той коментира и решението на България дали да има санкции към Русия.

„Единият вариант е да наклоним глава, да се скрием в тревата и да се надяваме тази буря да не мине покрай нас. Другият вариант е да кажем „Не, омръзна ни България да няма собствен глас и винаги Великите сили да решават вместо нас. Ние сме част от НАТО, но не сме в НАТО,  ние сме НАТО. Ние не сме в Европейският съюз, а сме Европейският съюз“. Ако сложим санкции може да загубим, но от друга страна това е типична дилема, в която губиш и от двете страни“, каза още той.

Според него правилното решение на България е да вдигнем високо вдигнато ръка и да кажем, че сме за санкции.

Той е категоричен, че в интерес на България е Молдова да бъде част от ЕС, за да подкрепим по този начин всички бесарабски българи там.

Той коментира и състоянията на бомбоубежищата у нас.

„От 30 години тези бомбоубежища не са пипани, има едно скривалище, което е ремонтирано, но тръба се е спукала и то е наводнено. Добрата новина е, че има противогази за всички, но не знаем колко работещи са те, тъй като те просто са складиране. След проверки установихме, че нямаме и йонни таблетки, сигналната система не работи и на много места. Ние се движим като луноходи в момента, като се опитваме да изградим системи, които не са съществували до момента“, каза още премиерът.

Той увери, че в момента в страната има достатъчно запаси на йонни таблетки.

„Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин, тези две неща не са едно и също, затова исках да коленича пред Шипка, защото там руски войни са си дали живота. Аз много обичам руска литература, изкуство и имам приятели, но това не може да бъде сложено под една шапка с това да подкрепяме Путин“, заяви Петков.