Потенциално опасен астероид ще премине в изключителна близост до Земята. Космическото тяло ще подмине планетата ни в петък. Той ще прелети на безопасна дистанция от над 5 милиона км, но това е вторият път, в който обектът ще премине толкова близо до Земята.

1999 KW4 обаче не е обикновен астероид – небесното тяло е част от бинарна астероидна система. Това означава, че астероидът е придружен със своя собствена луна, която обикаля около него.

За пръв път 1999 KW4 е забелязан от учените преди 20 години. Астероидът е с внушителни размери - 1.5 км ширина. Неговият по-малък спътник е с едва 0.5 км ширина. Именно големината на 1999 KW4 му печели прозвището "потенциално опасен", обясняват експерти пред CNN.

Това прави тазгодишното наблюдение особено атрактивно за астрономите. Наблюдението му с професионални телескопи ще е сравнително лесно. За любителите обаче, може да е малко по-трудно, тъй като той се движи със скорост 77 446 км/ч спрямо Земята, но все пак е бавно за космическите машаби, което ще направи отличаването му по-сложно.

От Европейската космическа агенция пуснаха изображение на приближаващата планетата ни система. Снимката е направена от обсерватория в Индийския океан на 9 май. Учени от обсерваторията Las Cumbres в Калифорния го описват като "леко смачкан на полюсите и с планински хребет около екватора, който върви по целия път около астероида".