Егор Лигачов, който беше смятан за дясната ръка на лидера на Кремъл Михаил Горбачов през последните години на Съветския съюз, почина на 100-годишна възраст, съобщи ДПА.

Лигачов беше член на Политбюро на Комунистическата партия от 1985 до 1990 година, който впоследствие се разграничава от Горбачов, почина снощи в болница в Москва.

Лигачов ще остане в историята като човекът, дал идеята за кампанията на Горбачов срещу алкохола през 80-те години, оказала се изключително непопулярна. Консервативният партиен функционер отначало подкрепя политиката на гласност и перестройка. Впоследствие обаче той се разграничава от нея, а след разпадането на Съветския съюз заявява, че най-голямата му грешка е подкрепата му за кандидатурата на Горбачов. 

Той е автор и на крилатата политическа фраза "Борисе, не си прав"(на руски "Борис, ты не прав"). Както се твърди, той я е произнесъл през 1988 година, когато обвинил Елцин на конференция на Комунистическата партия, че прави погрешни политически заключения. 

Бившият руски президент Борис Елцин почина на 76-годишна възраст през 2007-а година, а Горбачов в момента е на 90-годишна възраст.