Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ако европейските страни откажат да плащат за руски газ в рубли, то Москва определено няма да доставя гориво безплатно. Той също така призна, че Русия ще започне да продава петрол в Югоизточна Азия, ако Европа откаже да купува руски суровини, цитира думите му руския вестник "Комерсант".

Песков каза, че все още не е ясно какви мерки ще предприеме Москва, ако Европа откаже да плаща газа в рубли. Според него обаче в този случай Русия определено няма да доставя газ за Европейския съюз безплатно. "Фактът, че няма да доставяме газ безплатно, е безспорен. Това може да се каже с абсолютна сигурност", каза той по време на пресконференция.

Дмитрий Песков добави още, че "падащите поръчки за петрол" от европейските купувачи ще бъдат компенсирани от продажбата на тази суровина в Югоизточна Азия. Той подчерта, че Европа не е единственият пазар за петрол.

По-рано руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Централната банка и "Газпром" до 31 март да прехвърлят плащанията за газ с "неприятелски страни" в рубли. Подобно решение беше взето след заседание на правителството на 23 март. Европа заяви, че не вижда никаква възможност за себе си да плаща за газ в рубли.