Украинската армия провежда контраофанзиви, които направиха възможно, по-специално на юг, да си възвърне позициите спрямо руските войски, сблъскващи се със затруднения в комуникациите.

Това каза днес говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

По негови думи пред Си Ен Ен украинските военни „в определени ситуации са в настъпление“, добавяйки, че те „преследват руснаците и ги изтласкват от райони, където руснаците са заемали в миналото“. „Знаем, че те са извършили контраатаки, особено през последните дни в Николаев, ключов град в Южна Украйна", добави тговорителят на Пентагона.

Руските сили "не провеждат операциите си с координацията, която човек би очаквал от съвременна армия", обясни Кърби. „Командирите им не винаги си говорят, не винаги осъществяват координация между въздушните и сухопътните сили“, добави той.

„Видяхме напрежение между въздушните и сухопътните сили относно това как те се подкрепят взаимно, понякога добре или с трудности“, и същото важи за флота, продължава той. „Те имат проблеми с командването и управлението“ на войските", каза Кърби.

И на всичкото отгоре „свършват бензина, остават без храна“, отбеляза той.

„Ето защо смятаме, че не сме видели реален голям напредък на руснаците, освен на юг“, където те са по-близо до тилната си база в Крим, каза той и добави: "Така че да, те са в затруднение".

Големите градове в Украйна обаче са подложени на руски бомбардировки, които убиха стотици цивилни, посочва АФП.