Отново е заразен с коронавирус мениджър от Торино, известен като пациент номер 1 в северната италианска област Пиемонт, който беше обявен неотдавна за напълно излекуван.

Това беше съобщено, след като 40-годишният мъж, внесъл в областта коронавируса, даде след дълго лечение серия от отрицателни тестове, според в. “Република”.

Затова и беше изписан от торинската болница “Амедео ди Савоя” и пратен вкъщи. След тест преди ден обаче мениджърът показа отново, че има ниско съдържание на коронавирус в организма си, което значи, че трябва да остане под карантина в дома си.

Според лекарите става въпрос за “опашката” на вируса

За бившия пациент на торинската болница това е като студен душ, тъй като се надяваше най-после да се върне към нормален живот след серия седмици, прекарани в страх и притеснения.

Вирусологът Джовани ди Пери от торинската болница обаче успокоява, че пациентът е излекуван, но често в подобни случаи става въпрос за люшкане между позитивност и негативност в организма – нещо, което се случва и при друг вид инфекции.

До 17 март в Пиемонт има регистрирани 2063 заразени и 144 починали от коронавирус.

Над 8% от всички заразени с коронавирус в Италия са лекари, сестри и санитари и това е двойно повече от Китай по време на най-критичната фаза от епидемията там. Така пише в. “Република”, позовавайки се на изследване на фондацията GIMBE. Изследването е обработило данни на Висшия институт за здравеопазване, от които излиза, че медицинският персонал съставлява 8,3 на сто от заразените с новия вирус.

Според експерти епидемията слиза бавно към Централна и Южна Италия, които са по-слабо засегнати от Севера. Предположенията са, че пикът ще бъде между 25 март и 15 април.