С течение на времето и разпространението на пандемията по света коронавирусът SARS-CoV-2 мутира в различни разновидности, способни да заразяват хората независимо едни от други. Именно това се е случило с гражданин на Исландия, който е дал положителна проба за два различни варианта на вируса едновременно.

Смята се, че това е първият случай в света на пациент с двойна инфекция на COVID-19, пише Монитор.

"Открихме човек, който носеше два типа на вируса - в единия случай вирусът имаше специфична мутация, а в другия - не. Установи се, че всички, които мъжът е заразил, са прихванали само вируса с мутацията", обясни изпълнителният директор на биофармацевтичната компания deCODE Кари Стефансон.

Това означава, че едната от разновидностите може да е мутация на изначалния вирус, появил се за първи път в Ухан, но много по-вирулентен в сравнение с немутиралия. По думи на Стефансон откритата мутация при взетата от исландеца проба до момента не е установена в никоя друга страна.

В световен мащаб вече са регистрирани над 400 000 случая на заразени с COVID-19, а жертвите са над 18 200 души, като до момента Италия е най-засегнатата страна с над 6800 починали.