В Германия публикуваха личния дневник на офицера на Третия райх Егон Оленхауер (Egon Ollenhauer), в който са указани места със скрити съкровища, съобщава Daily Mail.

Според записките, Адолф Хитлер е заповядал да се скрие златото, произведенията на изкуството и другите ценности по време на отстъплението от Полша. Тези съкровища били натоварени в 260 камиона и скрити на 11 места на територията на Полша, за да не могат съветските войски да ги открият.

Отбелязва се, че в тайниците се съхраняват около 28 тона злато, украшения, медали, предмети на религиозни култове, 47 произведения на изкуството, сред които откраднати от Франция платна на Ботичели, Рубенс, Карважо, Моне, Рафаело и Рембранд.

В продължение на няколко десетилетия дневникът на Оленауер е бил пазен в масонска ложа в немския град Кведлинбург, след което е бил предаден на фонда Schlesische Brücke. Записките не са публикувани по- рано, заради условията на масонската ложа. Членовете на организацията отказвали ваденето на бял свят на дневника, докато всички участници във войната, свързани с тези събития са живи, по- точно – служилите във „Вафен СС“.

Работникът на фона Роман Фурманяк твърди, че пет немски образователни учреждения са потвърдили автентичността на дневника. На този етап фондът проверява местата, където могат да се окажат съкровищата на Третия райх.

Така хранилища могат да се окажат дъното на езеро, тайна стая в един от полските дворци, също така и кладенец в парк.

Превод и редакция: Trafficnews.bg