Когато неканени гости влязат в дома ти с багери и искат да го разрушат, най-важната ти задача е да го опазиш. С цената на всичко.

Независимо дали се изправяш срещу човешко същество или огромна машина. Независимо дали живееш в апартамент като съвременен човек или като орангутан в джунглата на Борнео.

Впечатляващи кадри, направени от BBC, показват моментът, в който човекоподобна маймуна се нахвърля върху багер, опитващ се да разруши дома ѝ. Това е част от документалната поредица на британската медия, опитваща се да проследи климатичните промени и влиянието на човешкия вид върху тях.

Хиляди потребители в социалните мрежи остават с разбити сърца от сърцераздирателната гледка, в която животното се опитва да опази дома си. Голямата машина е там от чисто икономически интереси, разбира се. Багерът се опитва да разчисти ненужните дървета и да започне добив на палмово масло.

Суровината се получава от месестата част на плодовете на маслената палма. Олиото се извлича от семената на растението, но пък унищожава голяма част от горите, които се превръщат в плантации за добив на суровината.

Документалният филм цели да послужи като поредната червена лампа, която трябва да светне и да покаже унищожителните действия на човека спрямо природата и огромната опасност от непрестанните климатични промени.

Според редица учени населението на планетата Земя трябва да предприеме спешни мерки и то незабавно, ако иска да спаси планетата и да съхрани живота на нея през идните няколко хиляди години.