Хората в централен Китай, където за първи път бе открит коронавирусът, могат да се върнат на работа, а общественият транспорт се рестартира, а нормалният начин на живот бавно се завръща след двумесечно блокиране. Намаляването на ограниченията в град Ухан идва, след като китайските здравни служители съобщиха в понеделник, че няма нови случаи на смъртоносния вирус, но потвърдиха още 39 инфекции, донесени от чужбина.

Жителите на Ухан, считани за здрави, могат да се движат из града и да се придвижват с автобуса или метрото, стига да покажат лична карта, заявиха служители.

Те също могат да се върнат на работа, ако имат разрешение от работодателя си, и да напуснат града за други части на заобикалящата провинция Хубей, след като са тествани за вируса и получават здравен сертификат.

Новите мерки влизат в сила от полунощ на 25 март и ще се прилагат към всички, които преминават китайската граница в Пекин, независимо от по-нататъшната им дестинация, както и за всички, които са влезли на територията на КНР във всеки друг град в страната през последните 14 дни и след това пристигат в Пекин.

Централната китайска провинция Хубей, където за първи път се появи смъртоносният коронавирус, ще вдигне ограниченията за пътуване след два месеца в изолация, заявиха местните власти днес, съобщи АФП.

Здравите жители ще могат да напуснат провинцията от полунощ във вторник, докато Ухан, първоначалният епицентър на епидемията, ще премахне ограниченията от 8 април.

Облекчаването на ограниченията е след посещението на китайския президент Си Дзинпин в града по-рано този месец - първото му след избухването на кризата. Тъй като скоростта на инфекцията се забавя в Китай, останалият свят засили мерките за опит за борба с бушуващата пандемия.

Китай е разтревожен от наплива на инфекции, донесени от други страни, като броят на внесените случаи непрекъснато се увеличава през последните седмици.

От 39 нови случая, съобщени в понеделник, 10 са били в Шанхай, а 10 са в Пекин. Много градове въведоха строги правила за карантина на новопристигналите. Властите заявиха, че всички международни полети, свързани с Пекин, ще бъдат пренасочени към други градове, където ще бъдат проверени за вируса, за да се помогне процесът да стане по-ефективен.

В момента 4 735 души остават в болници, докато над 90 % от всички заразени са се възстановили, сочат данните на Държавния здравен комитет на КНР.

Според последните данни броят на потвърдените случаи на COVID-19 в континентален Китай достигна 81 171, от които 73 125 души са излекувани и са изписани от болниците, което представлява 90,13 % от общия брой на случаите.