Нови експлозии на комуникационни устройства, използвани от "Хизбула", отекнаха в Ливан днес, включително в Бейрут, предаде Ройтерс, като се позова на представители на ливанските сили за сигурност и очевидци.

Този път обаче се взривяват други устройства, включително мобилни телефони и радиостанции, но и лаптопи, пейджъри, уоки-токита и радиоприемници. Има свидетелства, че са били поразени включително мотопеди с най-нова електроника, автомобили и скутери. "Хизбула" подозира, че взривовете са дело на Израел. До момента от Тел Авив няма коментар за случващото се от два дни в съседната им страна.

Източниците съобщиха за взривове в Южен Ливан и в южни предградия на столицата Бейрут, които са бастион на подкрепяното от Ливан шиитско движение.

Не е ясно дали са експлодирали пейджъри.

Поне един от взривовете е отекнал близо до погребение, организирано от "Хизбула" за хора, загинали вчера, когато хиляди пейджъри, използвани от групировката, експлодираха на различни места в Ливан, пише БТА.

Един от източниците съобщава на Ройтерс, че ръчните радиостанции, закупени преди пет месеца от „Хизбула", са били обект на нападения, пише Би Би Си.

Според местните медии през последния час в Бейрут, Бекаа, Набатия и Южен Ливан са били ранени стотици хора. Експлозиите се случват и в жилищни сгради, част от които са започнали да горят. Според местните жители в магазините за мобилни телефони също е имало взривове.

Множество източници твърдят, че зад нападението във вторник стои израелската шпионска агенция Мосад - Израел не е направил коментар.

По последни данни на ливанските власти при вчерашната атака, за която "Хизбула" обвини Израел, са били убити 12 и ранени между 2750 и 2800 души.

Израел атакува военни съоръжения на "Хизбула" в Ливан

Осем души загинаха, а 2750 бяха ранени при взривове на пейджъри в цял ЛиванПовечето от пострадалите са с наранявания по ръцете, но има и такива, които са ранени в лицето, корема и очите

12 станаха жертвите при взривове на пейджъри в Ливан, сред тях има и децаПри нападението са ранени близо 3000 души

 

 

 

Снимка: Архив